از کجا بدانیم طبع ما چیست
از کجا بدانیم طبع ما چیست – فرق طبع و مزاج چیست
هر انسانی در جهان هستی دارای یکی از طبع های سرد، و گرم و یا نسبتا معتدل است ; طبع از نظر علمی ارثی و ژنتیک است ولی مزاج ها بر اثر استفاده از نوع غذا و شرایط آب و هوایی قابل تغییر است.
با افزایش هر یک از این نوع چهار خلط، شخص دچار کسالت و بیماری خاصی می شود و جالب توجه اینکه هر مزاجی که غلبه نماید بیماری های خاصی برای فرد پیش خواهد آمد ; و شخص دچار حالت های روحی و روانی خاصی می شود.
چند طبع وجود دارد و از کجا بدانیم طبع ما چیست
از ترکیب عناصر اربعه ؛ یعنی آتش ، هوا ، آب و خاک حالت خاصی در انسان به وجود میآید ; که خصوصیات همه آن عناصر را دارد.
ولی گاه به خاطر وراثت و شرایط اقلیمی ، مانند آب و هوا ، دما و نوع تغذیه بعضی از عناصر موجود در بدن آدمی بر دیگری غلبه می کند ; و همین امر موجب میشود بدن آدمی به حالت های اسیدی یا قلیایی یا حالتی بین این دو گرایش یابد که آن را « طبع » می نامند.
شناخت طبع بر هر فردی لازم و ضروری است و از طریق آن ; میتوان از مشکلات بسیاری که معمولاً برای انسان پیش میآید ، پیشگیری کرد.
اصولاً کودکانی که متولد می شوند ، طبع خود را از پدر یا مادر خویش به ارث می برند که تا آخر عمر با آنان خواهد بود و هیچ گاه تغییر نمی کند ; انسان با شناخت طبع خویش و رعایت تغذیه و خوراک مناسب میتواند تا حدود زیادی خود را بیمه کند و از بیماریهای زیادی مصون بدارد.
انسانها را از نظر طبع ، به سه گروه عمده ; دارای طبع گرم و سرد و معتدل , تقسیم میکنند.
دانستن خصوصیات طبع های مختلف کمک میکند ; به جواب این سوال که از کجا بدانیم طبع ما چیست برسیم.
خصوصیات افراد طبع گرم
معمولاً ، این افراد دارای بدنی گرم اند و با خوردن غذاهای گرمی بخش دچار مشکل میشوند ; صورت آنها جوش میزند ، بدنشان داغ میشود ، گه گاه دچار خارش پوست میشوند ، پوست سرشان شوره تولید میکند و دچار عطش می شوند ; عنصر آتش در این گونه افراد غلبه دارد و دمای بدنشان نسبت به سایر افراد بیشتر است ، اغلب حدود نیم تا یک درجه تب دارند ، زود عصبی میشوند ، و در مجموع خون گرم و خوش برخوردند.
به طور کلی ، همه طبع ها اعم از گرم ، سرد و معتدل ارثی اند و انسان در به وجود آمدن آنها دخالت چندانی ندارد ; و چنانکه گفته شد ، بیشتر به عواملی ، از قبیل ژنتیک ، شرایط محیطی ، آب و هوایی و تغذیه بستگی دارد. تعداد افراد دارای طبع گرم نسبت به افراد دارای طبع سرد کمتر است.
خصوصیات افراد طبع سرد
بیشتر مردم جهان از طبع سرد برخوردارند ; این نوع افراد معمولاً دارای پوستی سفیدند که یکی از علتهای مهم آن فعال بودن سیستم بلغم یا لنفاتیک است.
این افراد میل زیادی به لبنیات، به خصوص ماست دارند ; زودتر از دیگران دچار بیماری نقرس و روماتیسم میشوند، پرخواب هستند و به راحتی نمی توانند از رختخواب جدا شوند ; غذایشان دیر هضم میشود ، عموماً سست و لختند و شاداب نیستند ، استعداد چاقی در آنان زیاد است ، موی سرشان زودتر از موعد مقرر سفید می شود و می ریزد ; معمولاً انسانهای خوش مشرب و خوشگذرانی هستند و دیرتر از بقیه عصبی میشوند.
افرادی که دارای طبع سرد هستند ، اگر رعایت حال خود را نکنند ; زودتر از دیگران دچار بیماریهای صعبالعلاج ; از قبیل بیماری ام.اس ، بیماری آ.ال.اس و پارکینسون می شوند. این افراد در صورت رعایت اموری که بعدا توضیح خواهم داد به لطف و مرحمت الهی از این بیماریها مصون خواهند ماند.
خصوصیات افراد طبع معتدل
افرادی که دارای چنین طبیعی هستند ، معمولاً بین گرم و سرد قرار دارند ; تعداد این قبیل افراد در جامعه نسبت به سایر طبع ها کم است. چنین افرادی نسبت به غذا حساسیت زیادی نشان نمیدهند و معمولاً هر نوع غذای با طبع آنها سازگاری دارد و نسبت به بقیه مردم کمتر دچار بیماری و کسالت میشوند.
اما در دراز مدت دچار بیماریهای سختی می شوند و غذا روی چنین افرادی به سرعت تاثیر نمی گذارد ; و همین امر باعث می شود که سموم به مرور در بدن آنان جمع شود و در دراز مدت تاثیر خود را بگذارد.
چرا باید طبع خود را بشناسیم
خداوند متعال در سوره مبارکه دهر به این مسئله مهم اشاره کرده است ; و به گروهی از مومنان نوشیدن شربت زنجبیل در بهشت را که طبع آن گرم و خشک است ، وعده می دهد و می فرماید:
« ویسقون فیها کأساً کان مزاجها زنجبیلاً »
در آنجا ( بهشت ) از جامی که آمیزه زنجبیل دارد به آنان می نشانند ; در حالی که به گروهی دیگر از مومنان وعده شراب کافور میدهد که طبع آن سرد و معطر است.
« ان الابرار یشربون من کأس کان مزاجها کافوراً »
به یقین ابرار از جامی ( باده بهشتی ) می نوشند که با عطر خوشی آمیخته است.
از این آیات چنین الهام میگیریم که انسانها باید طبع خود را بشناسند و بر مبنای آن ; نوع غذای خویش را انتخاب کنند تا به خواست خداوند دچار هیچگونه کسالت و بیماری نشوند.
از نظر طب قدیم ، زنجبیل گرم است و کافور سرد ؛ یعنی زنجبیل گرمی ایجاد میکند و کافور سردی ، اما از نظر طب مدرن و جدید ، این مواد آلکالوز و اسیدوز ایجاد می کند و ph خون را بالا و پایین می برند ؛ زیرا ph زنجبیل بالای ۷ و ph کافور زیر ۷ است. از این مواد میتوان در تعادل ph خون استفاده کرد؛ زیرا بسیاری از بیماریها از طریق تعادل ph درمان میشوند.
فرق طبع و مزاج چیست آیا طبع انسان تغییر میکند ؟
چنانکه گفته شد، عموماً انسانها دارای سه نوع طبع گرم ، سرد و معتدل اند که به هیچ وجه قابل تغییر و دگرگونی نیستند. پس چه چیزی در انسان تغییر میکند؟
در واقع آنچه که در انسان تغییر میکند ; اخلاط اربعه یا مزاج است که توضیح آن گذشت. حال باید علت این تغییرات را جستجو کرد . همانطور که این اخلاط دارای خصوصیات خاص خود هستند و تعادل آنها به انسان سلامتی و آرامش می بخشد ; تغییر و دگرگونی آن ها نیز باعث سلب سلامتی و آرامش از انسان می شود.
چه عواملی در تغییرات اخلاط اربعه تاثیر خواهند گذاشت ; و چگونه متوجه این تغییرات شویم و از به وجود آمدن آنها جلوگیری کنیم؟
آیا غذاها هم دارای طبع متفاوت هستند ؟
اگر دقیقاً انسان را مورد بررسی قرار دهیم پی خواهیم برد که او موجودی است تغذیه می کند ، عمل جذب و دفع انجام می دهد ، بدنش از اندام های مختلفی تشکیل شده است و هر اندامی کار خاص خود را انجام میدهد. تجمع اندام ها و کارکرد آنها موجب می شود که انسان بتواند حرکت کند ، بیندیشد ، ابتکارات و ابداعاتی داشته باشد و تولید مثل کند.
مهمترین مسئلهای که در این رابطه باید بررسی نمود ، تغذیه است و با توجه به اینکه هر انسانی در روز حداقل ۲ تا ۳ وعده غذا میخورد ، بیشترین رابطه را با غذا دارد. جالب توجه این که همانگونه که انسانها دارای طبایع مختلف و گوناگونی اند ، غذا ها هم دارای طبع خاص خود هستند.
در واقع سلامتی و آرامش انسان در گرو میزان شناختی است که نسبت به غذاها خود دارد؛ هر قدر این شناخت بیشتر شود ، به همان نسبت سلامتی و آرامش او بیشتر تضمین می شود و در نتیجه ، نیک اندیشی و فعالیت های مثبت و خلاقیت های و افزایش می یابد.
با در نظر گرفتن موارد فوق ، بسیاری از ابهام ها برطرف خواهد شد و در می یابیم که چه باید کرد؟ چگونه باید غذا خورد؟ چه غذایی باید خورد و چه غذایی نباید خورد و در نهایت، چگونه باید از مواد غذایی بهره برد تا سلامتی را تضمین کرد؟
تاثیر غذا در شکل گرفتن شخصیت انسان
نگارنده به مطالبی که بیان شد ، کاملا معتقد است و در آزمایشات و تجربیات چندین و چند ساله ; و در نتیجه تحقیقاتی که همچنان ادامه دارد ، بارها و بارها به این نتیجه رسیده است که نوع تغذیه در شکل گرفتن شخصیت انسان و طرز تفکر او اثر مستقیمی دارد. از قدیم گفته اند ; « هر چه خوری همان شوی! » و نیز گفته اند: « بگویید چه می خورید ، تا بگویم که و چه هستید ! ».
ممکن است این مطلب عجیب به نظر برسد ، ولی واقعیت چنین است ; به عنوان مثال، افرادی که مدام از غذاهای ساندویچی به ویژه سوسیس ، کالباس و پیتزا استفاده می کنند، عموما شب ها دچار کابوس می شوند.
باید توجه داشت غذا در بدن هر شخصی تاثیر خاصی دارد ; زیرا همانگونه که میدانید بدن افراد با یکدیگر متفاوت است ; همچنانکه غذاها نیز از مواد گوناگون تشکیل شده و تاثیرات خاصی دارند ; اما بیشتر مردم نمی دانند دارای چه طبعی هستند ، به همین دلیل نمی دانند چه باید بخورند.
تاثیر غذاهای آماده و ساندویچی بر مزاج انسان
واقعیتی که به ناچار باید بگویم ، این است که اگر غذا های تبلیغی امروز ; مانند گوشت ، مرغ ، غذاهای سرخ کردنی و ساندویچ را از مردم بگیرند ، مردم گله و شکایت خواهند کرد که پس چه بخوریم ; مگر به جز این ها غذای هم وجود دارد ؟ امروزه مردم بیشتر از هر چیزی که در دسترس شان باشد استفاده میکند تا آن چیزی که برایشان مفید است!
در نتیجه چنین تغذیهای است که تعادل اخلاط به هم میخورد به انسان بیمار میشود ; در حالی که خود شخص از این امر آگاه نیست. مهمتر اینکه ، در جامعه پزشکی نیز به این مسأله مهم اهمیت نمیدهند و میگویند غذا چه ربطی به بیماری دارد؟ جای تاسف است از جامعه ای که در آن چنین طرز فکری حاکم باشد.
مگر پیامبر عظیم الشأن اسلام حضرت محمد (ص) نفرموده است ; « المعده بیت کل داء و الحمیه راس کل دواء »
« معده خانه همه بیماری ها و امساک و کم خوری در رأس همه داروها است ».
با توجه به جمله فوق ، آیا باز هم می توان گفت بیماری ربطی به غذا ندارد؟ آیا افرادی که بیماری صرع دارند میتوانند مرتب ماهی و ماست می کنند؟ آیا بیمار با این نوع تغذیه خود را به ورطه هلاکت و خودکشی نمی کشاند؟ کسانی که معتقدند بیماری ها ارتباطی با نوع غذای مصرفی انسان ندارند ; آیا می توانند مسئولیت و پیامدهای این کار را به عهده بگیرند؟
چه غذاهایی باعث غلبه سودا ، صفرا ، بلغم و دم میشود
بعد از دانستن جواب این سوال ; از کجا بدانیم طبع ما چیست باید بدانیم چه غذاهایی بر روی مزاج ما تاثیر بیشتری دارند
غذاهایی مانند سرخ کردنیها ، شیرینی جات قنادی ، انواع چاشنی ها (سس ، رب )، و امثال آنها موجب میگردند که خلط صفرا زیاد شود ; با زیاد شدن صفرا ، علائمی که پیش از این در مورد غلبه صفرا ذکر شد ، به سراغ شخص می آید و همان حالت ها در فرد بروز میکند.
اشخاصی که از نمک زیاد یا غذاهای نمک سود ، مانند پنیر زیاد ، ماهی شور یا گوشت گاو پیر و غذاهای مانده و بیات استفاده میکنند ; خلط سودا در آن غلبه میکند که به عوارض آن اشاره شد.
افرادی که علاقه زیادی به خوردن لبنیات ; از جمله ماست و دوغ دارند یا بیشتر از ترشیجات سرکه استفاده میکنند ; خلط بلغم در آنان غلبه میکند و بلغمی مزاج می شوند که نتیجه آن بروز عوارضی است که ویژگی های آن قبلاً گفته شد.
گروه زیادی از مردم که همه چیز را بی حساب و کتاب مصرف میکنند و برنامه غذایی شخصی در زندگی ندارند ; سرانجام دچار غلبه خون و دموی مزاج می شوند.
درمان غلظت خون با گیاه بومادران ( سربرنجاس )
خلاصه مطلب از کجا بدانیم طبع ما چیست و فرق طبع و مزاج چیست
اولاً : مزاج انسان به نوع غذایی که مصرف می کند ; بستگی دارد ; پس از انسان قبل از هر چیز باید بداند که غذای مناسب او چیست؟ از کجا و چگونه باید آن را تهیه و طبخ کند و چگونه و به چه شکلی باید آن را مصرف نماید.
ثانیاً : طبع انسان ها تغییر ناپذیر است و اگر هم تغییری در آن رخ دهد ; این امر در زمان طولانی انجام می شود. تغییرات اصلی در اخلاط اربعه یا مزاج انسان است. سلامتی انسان نیز در گروه تعادل اخلاط اربعه یا مزاج است و به هم خوردن این تعادل ، موجب بروز انواع بیماریها میشود. عدم تعادل مزاج در مراحل اولیه و قبل از آنکه به مرحله حاد برسد ; حتی در آزمایشگاههای تشخیص طبی نیز قابل تشخیص نیست.
بنابراین بهترین و عاقلانه ترین روش برای تامین سلامتی این است که خود ; پزشک خود باشیم و چنانکه خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید ; « به دقت در غذای خود بنگریم تا مسئله برای من پیش نیاید ».
منبع : در جستجوی سلامتی
- از کجا بدانیم طبع ما چیست
- از کجا بدانیم مزاج ما چیست
- نشانه افراد سوداوی مزاج
- نشانه افراد بلغمی مزاج
- نشانه افراد دموی مزاج
- نشانه افراد صفراوی مزاج