خواص درمانی خارشتر
مشخصات و خواص درمانی خارشتر ; گیاهی است از خانواده ی Compositae ، تیره ی فرعی Tubuliflorae ، علفی ، یک ساله و خاردار که ارتفاع آن ۸۰ – ۳۰ سانتی متر و ساقه ی آن راست ; به شکل منشور چند وجهی ، زاویه دار و پوشیده از کرک پشمی است ; برگ های آن متناوب ، درشت ، دندانه دار با رگبرگ سفید و دندانه های نامنظم که منتهی به خارهای کوتاه و تیز می شوند .
پهنه ی برگ پوشیده از کرک سفید است ; به طوری که رنگ برگ سفید به نظر می رسد ، برگ ها بدون دمبرگ به ساقه چسبیده اند . گل ها به شکل گروهی ، کوچک و به رنگ زرد می باشند ; که اطراف آن ها را کرک های ابریشمی پوشانده و در انتهای ساقه و وسط برگ ها در ماه های اواخر بهار و اوایل تابستان ظاهر می شوند .
دیگر مشخصات و خواص دارویی گیاه خارشتر
میوه ی آن حنایی رنگ و مخطط است . تمام اعضای این گیاه تلخ ، کمی تند و بد بو می باشد ولی پس از خشک شدن بوی نامطبوع آن تا حدود زیادی مرتفع می شود . ریشه ی آن شبیه ریشه ی گیاه مولد انغوزه یا انجدان است و طعم آن تلخ و تند می باشد .
محل رویش گیاه خارشتر
گیاه خارشتر یا اشتر خار ، بومی اروپاست . به خصوص در حاشیه ی مدیترانه در باغ های زیتون انتشار دارد .
در ایران در اغلب مناطق از جمله ; آذربایجان ، در تبریز ، ماکو ، سلماس در گرگان و مازندران ، آمل در گیلان ; رستم آباد در اطراف تهران ; شهرستانک ، دماوند ، بین آب گرم و علی آباد ، هشتگرد ، سرخه حصار ، بین تهران و آب علی ، بین تهران و کرج ، در قژوین ، کرج ، کرمانشاه ; قصر شیرین در همدان ، در لرستان در شهبازان ، بیشه ، بختیاری ، در خوزستان ; بین راه بهبهان به آغا جاری و اطراف اهواز و در کاشمر شناسایی شده است .
نام های دیگر خار شتر ; اشتر خار – اشتر غار – شوکته المبارکه – خاربز .
طبیعت خارشتر ; طبع گیاه خارشتر گرم و خشک است .
ترکیبات و خواص درمانی خارشتر
ترکیب شیمیایی گیاه خارشتر ; لعاب – صمغ – پتاسیم – کلسیم منیزیم – ماده ای به نام کنیسین – انواع قند ها به مقدار جزیی – کمی تانن – کمی اسانس .
خواص درمانی خارشتر ; تمام گیاه یعنی شاخه و برگ و ریشه را در سرکه داخل بطری سر بسته بریزید و به مدت چهل روز در مجاورت آفتاب قرار دهید ; بعد هر بار ۲۵ گرم از آن را بخورید . برای تسکین درد ها مفید است .
آشنایی با برگ خارشتر
خواص درمانی برگ خارشتر : ۱ – ۲۰ تا ۵۰ گرم از برگ خارشتر را در یک لیتر آب جوش دم کنید و هر روز چند بار هر مرتبه یک فنجان از آب صاف کرده آن را بنوشید ; ادرار را افزایش می دهد ، خلط آور است ، باز کننده ی گرفتگی و انسداد ، گرم کننده ی معده و اشتها آور است و به هضم غذا کمک می کند ; برای درمان سر درد های یک طرفه و تپش قلب مفید می باشد ; برای درمان یرقان ، اسهال ، صفراوی و رفع بی اشتهایی دوره ی نقاهت بیماری ها بسیار موثر است .
مضرات خارشتر : این گیاه مضر دماغ و کلیه و قی آور می باشد و بوی آن تا مدتی می ماند ; مصلح آن شربت غوره یا شربت ریواس است .
آشنایی با ریشه ی خارشتر
نام های دیگر ریشه خارشتر ; زنجبیل العجم – زنجبیل الفارس .
خواص درمانی ریشه خارشتر : اگر در سرکه پرورده شده و هر بار ۲۵ گرم از آن خورده شود ; باز کننده گرفتی و انسداد و گرم کننده ی معده است ; اشتها آور می باشد و به هضم غذا کمک می کند ، بی اشتهایی را در دوره ی نقاهت بیماران برطرف می سازد ، ادرار را زیاد می کند ; برای درمان یرقان و اسهال صفراوی مفید است .
خواص درمانی عرق خارشتر
هر بار نصف لیوان از عرق خارشتر را با نصف لیوان آب مخلوط کرده بنوشید ; برای کلیه ، کبد و طحال مفید است ، ضمنا ضد سم و ضد سرطان نیز می باشد .
دیگر خواص درمانی و دارویی عرق خارشتر برای دفع سنگ کلیه و مثانه می باشد.
نکته خیلی مهم : حتما باید بخاطر داشت ; که اول باید سنگ در کلیه خرد شود ، سپس با عرقیجاتی چون عرق خارشتر یا خارخاسک ; اقدام به دفع کرد ( یا اینکه سنگ خیلی ریز یا شن باشد ) وگرنه ; بعد از مصرف این داروهای دافع سنگ کلیه ; سنگ حرکت کرده و در مجاری ادرار یا مثانه گیر کرده و باعث خونریزی و تشدید درد میشود .