خواص گل نسترن
خواص گل نسترن و فواید درمانی آن
گیاهی است از خانواده ی گل سرخیان ( Rosaceae )، درختچه ای است کوتاه دو تا سه متر با شاخه های کمانی به رنگ سبز تیره و کبود و خارهای پراکنده، تیغ های آن در شا خه های اصلی مسطح و خمیده و قاعده ی آن پهن است ولی در شاخه های گل دار، کوتاه با تعداد بیش تری می باشد.
برگ های گل نسترن معمولا دارای پنج تا هفت برگچه است، هر برگچه صاف و کبود رنگ می باشد، گاهی روی رگبرگ کمی کرک هست ; و در رگبرگ های پشت برگچه تارهای غده ای وجود دارد، برگچه ها دارای دندانه های اره ای نوک تیز، کشیده و رو به بالا هستند.
گل های آن سفید یا زرد یا صورتی به قطر دو تا هشت سانتی متر ; و دارای یک عدد پایک صاف و کم و بیش خزی به طول نیم تا دو و نیم سانتی متر می باشد.
دیگر مشخصات گل نسترن
میوه گل نسترن که به عبارت دیگر ته گل است، تخم مرغی و کوزه ای شکل ; کشیده و صاف با رنگ سرخ تیره یا سرخ روشن می باشد، که سینور و دون نام دارد و دانه هایی در داخل آن قرار دارد.
میوه نسترن پس از خشک شدن سخت می شود و رنگ آن به قهوه ای تبدیل می شود ; طعم آن قابض و کمی شیرین است و داخل آن الیاف باریک و نازک ابریشمی می باشد ; که درون آن ها دانه های گیاه به صورت فندقه، بیضی، زاویه دار و بسیار سخت قرار دارند، جدار میوه با طعمی شیرین و اسیدی است.
محل رویش و دیگر نام های گل نسترن
گل نسترن بیش تر در نواحی گرم زمین می روید و به عنوان گل زینتی در نواحی معتدل نیز آورده شده و پرورش داده می شود ; این گیاه واریته های متعددی دارد که در مناطق مختلف ایران ; در دامنه های البرز، دره ی کرج و زاگرس انتشار دارد و در دامنه های کوه الموت قزوین ; در دوهزار متری، در مشهد، نیشابور، اخلمدخراسان، دامنه های دنا ; سی سخت فارس، لرستان، اراک و همدان به طور پراکنده دیده می شود.
نام های دیگر گل نسترن
گل سرخ بری / ورد احمر بری / ورد الکلب
خواص گل نسترن
- آن را بخورید. مفرح و مقوی اعصاب است ; جریان خون را در رگ های پوست بدن زیاد کرده و سبب لطافت و روشن شدن پوست بدن می شود.
- آن را با عسل یا شکر نی به صورت گل قند بسازید و بخورید ; سفید شدن موها را به تاخیر می اندازد.
- بوییدن گل نسترن سبب تقویت قوای دماغی می شود.
- خواص گل نسترن برای تقویت مو ; خشک آن را بسایید و با حنا خمیر کرده بر بن موها بمالید. پیاز مو را قوی و محکم می کند و سبب تقویت مو می شود.
- بعد از هر حمام مقداری از عصاره ی تازه ی گل نسترن را گرفته بر بدن بمالید ; و از حمام خارج شوید. بوی بد بدن را زایل و بدن را خوش بو می کند.
مشخصات و خواص میوه گل نسترن
نام های دیگر میوه نسترن
میوه ی گل نسترن / سینورودون / وردبری / بنگل / علیق
طبع میوه نسترن گرم و خشک است.
ترکیب شیمیایی میوه نسترن
کمی قند / تانن / سیتریک اسید / مالیک اسید.
میوه نسترن ویتامین C در آن وجود دارد.
خواص درمانی میوه گل نسترن
- چهار تا هشت گرم از میوه گل نسترن را در یک لیتر آب بجوشانید ; و در طول روز به مرور بنوشید. سیاه سرفه را درمان می کند.
- پنجاه گرم از آن را در یک لیتر آب پنج دقیقه بجوشانید ; بعد آب صاف کرده ی آن را هر صبح، ظهر و شب یک فنجان بنوشید ; برای رفع کمی ویتامین C در بدن نافع است.
- خواص میوه گل نسترن برای اسهال ; آن را نرم بسایید و هشت گرم از آن را با آب سرد بخورید. از خون ریزی به خصوص خون روی سینه جلوگیری می کند ; قابض است و اسهال های سخت را علاج می کند علاج می کند.
- پنجاه گرم از گوشت میوه گل نسترن را خرد کرده، در یک لیتر آب سرد سه ساعت بخیسانید، بعد پنج دقیقه بجوشانید و پانزده دقیقه دم کنید و آب آن را صاف و شیرین کرده، و در طول روز چند بار آن را بنوشید. تپش قلب را برطرف می سازد، تشنجات عصبی یا پرش موضعی را رفع می کند ; حبس البول یا بند آمدگی ادرار درمان می کند. بی خوابی را بر طرف می سازد.
ادامه خواص میوه گل نسترن
- با کوبیده ی میوه گل نسترن شیاف درست کنید و شب ها در مهبل گذارید، مقوی رحم بوده و رطوبت های رحم را خشک می کند.
- پنجاه گرم از تارهای داخل میوه نسترن را جمع آوری کرده و در یک لیتر آب جوش دم کنید، و آب صاف کرده ی آن را به مرور بنوشید. آرام کننده، مدر و مقوی است.
- خواص عناب
- خواص گل ختمی
- خواص شیرین بیان
- خواص حنظل یا هندوانه ابوجهل
- خواص کرچک
- خواص اسطوقدوس
- خواص کاسنی
- خواص شاهدانه
- خواص شاهتره