خواص بالنگو
مشخصات و خواص بالنگو در طب سنتی : دانه هایی از گیاهی است یک ساله با نام علمی Lallemantia ; کوتاه به ارتفاع حدود یک وجب برگ های آن متقابل و بوی آن شبیه برگ ریحان و بدون دندانه است ; گل های گیاه بالنگو آبی رنگ و به ندرت مایل به زرد و سفید می باشد.
تخم آن از تخم ریحان بالیده تر و بلندتر است ; دو گونه ی آن در ایران به طور خودرو می روید.
انواع گیاه بالنگو
- بالنگوی شهری ; که در شمال ایران در ایسپیلی ییلاق ، جاده ی قزوین ، اطراف تبریز , مشکین شهر ، جبال سهند ، بین خلخال و اردبیل ، خوی ، تفرش ، قصر شیرین ، ماهیدشت ; و اصفهان و شیراز می روید.
- بالنگوی شیرازی ; که در دامنه های البرز در شمال ایران در راه قزوین ، رشت ، آذربایجان ، غرب ایران ; قصر شیرین ، قم ، تفرش ، کرمان ، بلوچستان ، اصفهان و شیراز می روید.
طبیعت آن ; طبع گیاه بالنگو گرم و مرطوب است.
خواص درمانی ( تخم یا دانه ) بالنگو
- اگر ده گرم از تخم بالنگو خورده شود ، خنک کننده ; مسکن و آرامبخش است ، برای رفع نفخ ، دل پیچه ، یبوست ، و شکم روی مصرف می شود .
- تخم بالنگو را در گلاب بریزید ، شیرین کنید و بخورید ; برای درمان اسهال دموی که از امعا باشد و اسهال خونی مجرب است.
- هر روز دو مثقال از آن را در یک لیوان آب بجوشانید ، شربت کنید و بخورید ; خفقان را درمان می کند ، ضعف عمومی بدن را برطرف می سازد ; معده ، قلب و مغز را تقویت می نماید ، توحش را برطرف می کند ، برای رفع جنون و صرع یا غش موثر است .
- دیگر خواص تخم بالنگو این است که با تخم بالنگو و گلاب شربتی تهیه میشود ; که میتوان برای بیماری ورم روده یا کولیت ; بهعنوان دارو تجویز کرد . این شربت تأثیر زیادی در درمان کولیت داشته ; بخصوص اگر مقدار گلاب آن بیشتر باشد.